Sex "bankdagar", fem "vardagar" inkl. lördag och julafton men det får inte vara midsommarafton…

Vad är det frågan om egentligen?! 🤨

Här försöker vi reda ut logiken bakom begreppen och reglerna.

Men om du inte är en juristnörd som vill förstå allt, alltid 🤓 så kan du bara hoppa över till kalkylatorn och få facit serverat på silverfat.

Avstämningsdag

”Framställningen ska gälla förhållandena sex bankdagar före bolagsstämman”
ABL 7:28

År 2020 ändrades reglerna om avstämningsdag och den infaller nu sex ”bankdagar” före stämman. På Riksbankens hemsida kan du se vilka dagar som inte är bankdagar varje år, men det är de du förväntar dig som lördag, söndag, julafton, etc.

Obs dock att ”bankdag” inte är samma sak som ”vardag” vid beräkning av fristerna kring föranmälan till stämman. Mer om det nedan.

Sista dag för rösträttsregistrering

”Framställningen ska gälla förhållandena sex bankdagar före bolagsstämman, och beakta rösträttsregistreringar enligt 5 kap. 15 § som har gjorts senast fyra bankdagar före stämman.
ABL 7:28

En annan ny regel är att förvaltare kan fortsätta sin rösträttsregistrering till och med den fjärde bankdagen före stämman. Med bankdag avses tack och lov samma sak som vid avstämningsdagen.

Det här innebär att de rapporterar in i efterhand vilka som ägde aktier per avstämningsdagen.

Det är alltså fortfarande avstämningsdagen som är brytpunkten och om du köpte din aktier fem bankdagar före stämman, alltså mellan avstämningsdag och sista dag för rösträttsregistrering kommer du inte att finnas med i stämmoaktieboken.

Sista dag för anmälan om fysisk närvaro

Regeln om anmälningsdag har inte ändrats men har ändå blivit krångligare av ovanstående förändringar, eftersom den använder andra begrepp än vad som gäller för avstämningsdag och rösträttsregistrering.

”Denna dag får inte vara söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton och inte infalla tidigare än femte vardagen före bolagsstämman.”
ABL 7:2.

Det låter ju enkelt? Den första luringen är att ”vardag” inte är samma sak som ”bankdag”. Med vardag avses varje dag som inte är en allmän helgdag enligt lag (1989:253) om allmänna helgdagar.

Det betyder att en vanlig lördag räknas som en vardag och det gör även midsommarafton, påskafton, julafton och nyårsafton eftersom de inte är allmänna helgdagar. Det här framgår märkligt nog inte av lagtexten utan man får leta sig tillbaka sisådär 25 år till prop. 1997/98:99 s. 227 för att hitta stöd för den tolkningen.

”Men vadå, det står ju att det inte får vara på midsommarafton?” Exakt, det här är det riktigt krångliga!

När du räknar baklänges fem dagar från stämmodatumet ska du inkludera lördagar, midsommarafton, påskafton, julafton och nyårsafton men den femte dag som du ”landar på” får inte vara en lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton utan då får du lägga på en dag till.

Påskafton är en specialare. Den ska räknas med i de fem dagarna eftersom det inte är en allmän helgdag. Den nämns inte särskilt i paragrafen som en dag man inte får landa på, eftersom påskafton alltid är en lördag och fångas upp av regeln att du inte får landa på en lördag.

Vi tar två exempel:

1) Stämman ska vara fredag 12 juni 2024. Du räknar fem ”vardagar” bakåt och hoppar över söndag som är helgdag, inkluderar lördag som räknas om vardag, hoppar över torsdag 6 juni som är nationaldag och landar i att anmälningsdagen blir onsdag 5 juni.


Kalender för juni 2024 för att räkna dagar inför stämma

2) Ett krångligare exempel. Säg att du ska ha en stämma lördagen den 6 april 2024, alltså helgen efter påskhelgen . Lite ovanligt med en stämma på en lördag kanske, men konstigare saker har hänt.

Du räknar baklänges fem dagar från 6 april. Måndag 1 april är annandag påsk vilket är helgdag så den hoppas över, samma sak med söndag 31 mars som är påskdagen. Du landar på lördag 30 mars som ska räknas med, eftersom påskafton inte är en helgdag.

Men regeln säger att även om lördagar ska räknas med i de fem dagarna, som vi gjorde i det första exemplet, så får anmälningsdagen inte landa på en lördag, så du måste räkna vidare.

Fredag 29 mars kan det inte heller bli, för det är långfredag vilket är helgdag. Så sista dag för anmälan blir torsdag 28 mars.

Det här med bankdagar är enklare då det är fyra dagar under påskhelgen som inte är bankdagar. Så avstämningsdagen blir 27 mars och sista dag för rösträttsregistrering blir 2 april.


Kalender för april 2024 för att räkna dagar inför stämma

Du behöver inte kunna det här!

Räkna ut alla datum automatiskt med vår enkla kalkylator.